Med Göteborgs Konstförening till Lidköping och Läckö

Upp extra tidigt denna morgon. Vi skulle iväg på bussutflykt med Göteborgs Konstförening till Lidköping och Läckö, med start från Götaplatsen klockan 08:30!
Vi kom dit i mycket god tid, men var trots det bland den senare hälften av de som skulle med!
Resan gick tydligen alltför snabbt, för chauffören kom på att vi borde göra ett stopp för fika i Vårgårda. Vi stannade där en halvtimma innan vi fortsatte resan mot Läckö där vi anlände i god tid.
Vid Läckö möttes utanför Vänerskärgårdens naturrum, Viktoriahuset, av ställets chefsguide.
Han berättade ingående och initierat om detta naturrum som invigdes av kronprinsessan förra året. Huset är specialritat för att passa in i naturen, men sticker ändå ut.
Läckö är ett av Västergötlands främsta turistmål som lockar tusentals turister och närboende besökare varje år.
Vår guide berättade om de arrangemang som genomförs innan han avlöstes av slottets engelske trädgårdsmästare. Denne man nyanlade den gamla slottsträdgården för cirka 25 år sedan och gjorde det ekologiskt och på sitt invanda, typiskt brittiska sätt, vilket gör denna trädgård unik i Sverige.
Hans berättelse var medryckande.
Dessa två berättelser avslutades med en lunch i naturrummets prisbelönta restaurant. Här serverades lokal mat som vänerlax, potatis, grönsaker, suverän sås och hembakat bröd.
När maten låg på tallriken såg det inte ut att vara så mycket, men när vi ätit färdigt var vi alla proppmätta! Kaffe med härlig kaka avslutade lunchen.

Fikarast i Vårgårda

Naturrummet

Vänern i sten

Suverän lunch!

Suverän lunch!

Slottet på håll

Efter detta strosade vi runt i området en stund innan vi satte oss i bussen för vidare färd in till Lidköpings nya bibliotek och konsthall.
Vi möttes av konsthallens chef som berättade om dess skapande för drygt ett år sedan. Inne i den ganska lilla konsthallen varvades en rad verksamheter för alla åldrar.
Här anordnar både kommunen och Lidköpings Konstförening utställningar. Här finns aktiviteter för skolungdomar ur alla årskullar och för allmänheten.
När vi sedan studerat den pågående utställningen av skolelevers verk gick vi över till husets föreläsningssal där stadens bibliotekschef berättade livfullt om husets tillblivelse:
- Detta hus är inte skapat som förvaringsplats för böcker, utan ett hus där folk kan mötas och från olika medier, likaväl som från de kringvarande besökarna söka svar på allehanda frågor, av vad slag som helst.
Hans redogörelse var mycket fascinerande och han visade flera bevis på att grundideérna verkligen fungerar, att besökarna verkligen träffar varandra, pratar med varandra och får hjälp och svar av varandra.
Det nya biblioteket har på detta vis blivit en viktig mötesplats i staden.

Stolar

Ishus

Glasögon

 

Fascinerande bibliotekschef

Hemresan i bussen

 

Lite tagna av detta nytänkande satte vi oss i bussen igen för hemfärd.
Den gick snabbt och lätt och i mycket god tid stannade bussen för att släppa av oss på Götaplatsen.
Vi gick över gatan och behövde bara vänta några få minuter på 52:an som tog oss till Södermalmsgatan.
Sedan var det bara Södermalmsbacken kvar innan vi var riktigt hemma igen.
Där bestämde vi oss snabbt för att den "lilla enkla" lunchen på Läckö gjorde det fullständigt onödigt med middag denna dag. Men var sitt glas vin fick det allt bli . . .


© 2014 Bilderna togs av Bosse och Ingrid Arnholm.

 

Denna sida ändrades senast