Måndagen den 22 september

Journalistmöte och sightseeingbåt

Efter frukosten samlades vi i ett av hotellets konferensrum där en av Ungerns djärvaste journalister och regimkritiker under ett par timmar berättade om dagens situation med yttrandefrihet och möjligheterna att på olika sätt framföra kritik mot den nuvarande regeringschefen Orban.
Vi förstod direkt att det blir allt svårare för kritiker att föra fram sina åsikter då kanaler stryps och möjligheten till finansiering blir allt färre.
Efter detta mycket intressanta föredrag gav vi oss iväg på fria och själv valda aktiviteter.
De flesta utnyttjade något av de många terminalbad som finns, men Ingrid och jag gav oss iväg ut på stan då vi fick reda på att det var en våldsam byråkrati för att för att hyra handdukar och badkläder på badställena.
Vi började med tunnelbana ner till centrum följd en kort promenad ner till hamnen där vi hittade en sightseeingbåt med snar avgång. Vi betalade och hoppade ombord. Det blåste en kraftig och kylig vind på Donau, men vi satt inne i kabinen mest hela tiden. Jag gick ut på fördäck och fotograferade emellanåt.
När vi kommit iland efter den timslånga turen strosade vi bort till Saluhallen för en lätt lunch. Det blev en färdig tallrik med lite skinka, korv och sallad. Klara med den strosade vi runt i saluhallen en stund.
Därefter promenerade vi ner till Donau igen för att leta reda på den spårvagn som kör precis utmed kajen. Efter en del vånda hittade vi spåren och direkt därpå hittade vi även en hållplats.
Som vanligt i denna stad så går spårvagnar, tunnebanetåg och bussar mycket tätt. Tanken är säkert den att ju oftare dessa kommunikationsmedel går, desto fler utnyttjar dem.
Under rusningstid går tunnelbanan varje minut från alla hållplatser och under icke rusningstid varannan minut. Ingen bryr sig om att springa till en buss eller en vagn. Och rimligen är det procentuellt fler som åker.
Vi åkte alltså med denna spårvagn till dess nordvästra ändhållplats och strosade utmed Donau förbi parlamentshuset, som lär vara världens största.
Därefter vi tog vagnen tillbaka. Promenerade ett litet stycke till tunnelbanestationen och åkte "hem".
Vilade där en stund innan det var dags att gå ner till foajen och träffa alla de andra igen.
Då alla var samlade berättade vår guide Eva vem som vunnit priset i den frågetävling som vi fick under gårdagens vinresa.
Det var Ingrid som svarat rätt på flest frågor. Priset var en enorm korg med viner, godis och kanske även några nyttigheter.
Efter denna ceremoni vandrade vi alla iväg till en restaurant i den närbelägna parken där servicen var ganska otränad men maten mycket god.
Till slut vandrade vi tillbaka hem till hotellet och samlades ute på terassen för eftersnack.

 


© 2014 Bilderna togs av Bosse och Ingrid Arnholm.

 

Denna sida ändrades senast